Valutamarkt - De functie van de valutamarkt

currency

Een munteenheid in de eenvoudigste zin van het woord is de munteenheid in welke vorm dan ook wanneer deze circuleert als handelsmedium, met name circulerend buitenlands geld en bankbiljetten. De definitie van "valuta" is een munteenheid die kan worden uitgegeven door de centrale bank van een land. Er zijn verschillende soorten valuta die verschillen naar gelang van het land dat ze uitgeeft. Zo wordt een Brits pond gedefinieerd als een Britse munteenheid wanneer het pond daadwerkelijk één Brits pond waard is.

Munt wordt gewoonlijk door regeringen uitgegeven als wettig betaalmiddel. Normaal gesproken wordt de munteenheid uitgegeven door een centrale bank door particuliere schulden (de leningen van particuliere burgers) samen te voegen en een "interbancaire" markt te creëren waar de munteenheid tussen de verschillende banken heen en weer wordt verhandeld volgens hun particuliere beleid en plannen. De valutahandel vindt echter meestal niet plaats op een interbancaire markt, omdat de koersen van valuta die op een interbancaire markt worden verhandeld meestal sterk verschillen van die op de particuliere markten. In plaats daarvan kopen en verkopen de meeste valutabeurzen slechts één soort valuta - gewoonlijk de valuta van het emitterende land. Bovendien kopen en verkopen de meeste valutamarkten slechts één bepaald valutapaar - gewoonlijk de belangrijkste valutaparen.

De Amerikaanse dollar wordt gewoonlijk in verschillende denominaties uitgegeven, bijvoorbeeld een Brits pond wordt gewoonlijk aangeduid als een pond, een Canadese dollar wordt gewoonlijk aangeduid als een Canadese dollar en een Zwitserse frank wordt gewoonlijk aangeduid als een Zwitserse frank. De meeste valutas op de valutamarkt worden gewoonlijk genoteerd en verhandeld op dezelfde grootste valutamarkt - de valutamarkt van de Amerikaanse dollar. Hoewel sommige beurzen de klanten toestaan om valutas afzonderlijk te verhandelen, bieden de meeste valutabeurzen zowel grondstoffen als aandelenindices aan op dezelfde markt. Er zijn ook onafhankelijke financiële instellingen die handelen in forex en andere grondstoffen, en zij fungeren als platforms voor de handel.